Zorganizowaliśmy kolejne szkolenie dla strażaków PSP i OSP!

W dniu 25 sierpnia 2019 roku na terenie Wyspy Ostrów nad J. Siecino odbyło się szkolenie w zakresie sternika motorowodnego, w którym udział wzięli strażacy Państwowej Straży Pożarnej i Ochotniczych Straży Pożarnych.

Szkolenie zorganizowane zostało przez Stowarzyszenie ŻAREK przy ścisłej współpracy z WOPR Powiatu Drawskiego w ramach projektu: " Organizacja cyklu szkoleń i warsztatów tematycznych wpływających na poprawę bezpieczeństwa mieszkańców powiatu drawskiego oraz turystów".

Dzięki uzyskanemu dofinansowaniu przeszkolono 7 osób, które nabyły uprawnienia do poruszania się jednostkami pływającymi po wodach śródlądowych o długości kadłuba do 12 metrów oraz do 2 mil w morzu w porze dziennej.

Nabyte uprawnienia wpłyną na poprawę, jakości i skuteczności realizacji działań ratowniczych związanych z ratowaniem zagrożonego życia oraz zdrowia ludzi i zwierząt, a także umożliwią realizację zadań z zakresu ochrony środowiska w tracie prowadzenia akcji związanych z ratownictwem ekologicznym na obszarach wodnych.

Realizacja zadania odbyła się na podstawie dofinansowania uzyskanego przez Stowarzyszenie ŻAREK w ramach „PROGRAMU OGRANICZANIA PRZESTĘPCZOŚCI i ASPOŁECZNYCH ZACHOWAŃ RAZEM BEZPIECZNIEJ im. Władysława Stasiaka na lata 2018 - 2020” (2019 r.) .

Cel szczegółowy: Bezpieczeństwo w miejscach publicznych ze szczególnym uwzględnieniem tworzenia lokalnych systemów bezpieczeństwa