Przekazaliśmy zbiornik TANKER II dla KP PSP Drawsko Pomorskie!

W dniu 15 lutego 2019 roku trakcie narady podsumowującej działalność Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Drawsku Pomorskim członkowie Stowarzyszenia ŻAREK uroczyście przekazali na rzecz drawskich strażaków przenośny zbiornik wodny typu TANKER II umożliwiający magazynowanie dużych ilości wody w pobliżu miejsca pożaru.

Biorąc udział w różnorodnych ćwiczeniach i szkoleniach organizowanych przez Komendę Powiatowej PSP w Drawsku Pomorskim dostrzegliśmy problem związany z organizacją zaopatrzenia wodnego na dużych odległościach.

Wielokrotnie napotykane problemy w trakcie ćwiczeń związane z magazynowanie dużych ilości wody w miejscach, do których nie jest w stanie dotrzeć autocysterna wystąpiły również w podczas działań ratowniczo – gaśniczych związanych z gaszeniem wielkoobszarowych pożarów lasów w Szwecji, gdzie uczestniczyli strażacy z drawskiej komendy.

To właśnie ta misja utwierdziła nas w przekonaniu, że zbiornik tego typu jest niezbędnym elementem, w który jak najszybciej należy doposażyć strażaków z Drawska Pomorskiego.

Dlatego też zwróciliśmy się z prośbą do Nadleśniczych Nadleśnictw z terenu powiatu drawskiego o wsparcie pomysłu związanego z zakupem przenośnego zbiornika wodnego typu TANKER II umożliwiającego optymalizację działań ratowniczo - gaśniczych i magazynowanie dużych ilości wody w pobliżu miejsca pożaru.

Odzew był natychmiastowy, dzięki czemu problem został szybko usunięty, a udzielone wsparcie finansowe pozwoliło na zakup zbiornika wraz z oprzyrządowaniem.

Za zaangażowanie i pomoc w zakupie zbiornika serdecznie dziękujemy:

• Nadleśniczemu Nadleśnictwa Drawsko - Panu Zbigniewowi Łukomskiemu,

• Nadleśniczemu Nadleśnictwa Świdwin - Panu Rafałowi Gregorczyk,

• Nadleśniczemu Nadleśnictwa Czaplinek - Panu Tomaszowi Tomeckiemu,

• Nadleśniczemu Nadleśnictwa Złocieniec - Panu Henrykowi Kaczmarek,

• Nadleśniczemu Nadleśnictwa Borne - Panu Stanisławowi Pilipów,

• Nadleśniczemu Nadleśnictwa Świerczyna - Panu Danielowi Grodzińskiemu.

Całkowity koszt przedsięwzięcia to 8500 zł.