Pokazy ratownictwa wodnego

W dniu 13 lipca br. r. na plaży miejskiej nad J. Drawsko w Czaplinku członkowie Stowarzyszenia ŻAREK uczestniczyli w pokazach ratownictwa wodnego dla mieszkańców Miasta i Gminy Czaplinek oraz wypoczywających turystów. W trakcie spotkania omówiono najczęstsze przyczyny utonięć, skutki nieodpowiedniego zachowania się nad wodą, a także spożywania alkoholu i innych używek. Odbyła się również inscenizacja obrazująca niewłaściwe podjęcie działań poszukiwawczych w stosunku do zaginionej mężczyzny przez osobę postronną, która w wyniku skoku do wody doznała obrażeń ciała i straciła przytomność. Prowadzono naukę udzielania pierwszej pomocy w stosunku do osoby podtopionej oraz omawiano zasady prowadzenia działań ratowniczych oraz bezpiecznego wypoczynku nad woda. Uczestnikom akcji rozdawano ulotki informacyjne, poradniki bezpieczeństwa, zestawy pierwszej pomocy i inne elementy mające wpływ na bezpieczeństwo publiczne. Organizatorami pokazów Był Urząd Miejski w Czaplinku, Czaplinecki Ośrodek Kultury, Komenda Powiatowa PSP w Drawsku Pomorskim, Ochotnicza Straż Pożarna w Czaplinku, Straż Miejska w Czaplinku oraz Stowarzyszenie ŻAREK.