Mamy to! Kolejne 73 500 zł na poprawę bezpieczeństwa!

Stowarzyszenie ŻAREK od 5 lat działa na rzecz poprawy bezpieczeństwa publicznego oraz wspierania ochrony przeciwpożarowej na terenie powiatu drawskiego.

W ramach statutowej działalności pozyskujemy środki finansowe, dzięki czemu do mieszkańców naszego regionu i wypoczywających tutaj turystów bezpłatnie trafiają detektory tlenku węgla, zestawy odblaskowe, sprzęt oraz akcesoria medyczne, a także specjalistyczne wyposażenie ratownicze.

Niezmiernie miło nam poinformować, iż uzyskaliśmy dofinansowanie na realizację projektu pod tytułem „Organizacja cyklu szkoleń i warsztatów tematycznych wpływających na poprawę bezpieczeństwa mieszkańców powiatu drawskiego oraz turystów” w ramach naboru wniosków do Programu „RAZEM BEZPIECZNIEJ im. Władysława Stasiaka na lata 2018 - 2020”.

Dzięki uzyskanemu dofinansowaniu realizowane będą:

• happeningi bezpieczeństwa we wszystkich gminach powiatu drawskiego w trakcie, których bezpłatnie rozdawać będziemy detektory tlenku węgla i zestawy odblaskowe,

• dla strażaków z terenu powiatu drawskiego zorganizowane zostanie szkolenie z zakresu bezpiecznej obsługi agregatów prądotwórczych.

• dla strażaków z terenu powiatu drawskiego oraz członków Stowarzyszenia ŻAREK zorganizowane zostanie szkolenie w zakresie udzielania kwalifikowanej pierwszej pomocy,

• zorganizowany zostanie cykl warsztatów profilaktyczno – edukacyjnych dla członków Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych z terenu powiatu drawskiego,

• dla strażaków z terenu powiatu drawskiego zorganizowane zostanie szkolenie z zakresu obsługi podestów ruchomych,

• dla strażaków z terenu powiatu drawskiego oraz członków Stowarzyszenia ŻAREK zorganizowane zostanie szkolenie sternika motorowodnego,

• zorganizowane zostaną warsztaty tematyczne z zakresu ratownictwa technicznego i drogowego. Łącznie przeszkolonych zostanie 138 strażaków Państwowej Straży Pożarnej, Ochotniczych Straży Pożarnych, Wojskowych Straży Pożarnych, Młodzieżowych Strużyn Pożarniczych oraz członków Stowarzyszenia ŻAREK.

Dzięki uzyskanemu dofinansowaniu do mieszkańców powiatu drawskiego oraz wypoczywających tutaj turystów przekazane zostaną m.in.:

• detektory tlenku węgla,

• zestawy odblaskowe,

• breloki ratownicze,

• apteczki pierwszej pomocy,

• ulotki i broszury informacyjne,

• koszulki promocyjne.

Dodatkowo zakupione zostaną:

• baner promocyjny,

• namiot promocyjny,

• zestaw manekinów do ćwiczeń.

Łączna kwota uzyskanego dofinansowania to 73 500 zł.