Happening bezpieczeństwa w Drawsku Pomorskim!

W dniu 22 września 2018 roku w na parkingu przy markecie Intermarche Drawsku Pomorskim odbyła się kolejna akcja rozdawania detektorów tlenku węgla.

Podobnie jak poprzednie akcje, tak i ta cieszyła się ogromnym zainteresowaniem wśród lokalnej społeczności.

Dokładnie o godzinie 12.00 przedstawiciele Komendy Państwowej Straży Pożarnej w Drawsku Pomorskim oraz członkowie Stowarzyszenia ŻAREK funkcjonującego przy KP PSP Drawsko Pomorskie rozpoczęli happening bezpieczeństwa.

Każdy, kto chciał otrzymać detektor tlenku węgla musiał zmierzyć się z kilkoma przygotowanymi wcześniej założeniami.

W szczególności obejmowały one udzielanie pierwszej pomocy ofiarom zatruć tlenkiem węgla, wypadków komunikacyjnych oraz zagadnienia ogólne dotyczące tego śmiercionośnego gazu.

Po zaliczeniu wszystkich stacji i rozwiązaniu testu wiedzy o tlenku węgla uczestnicy happeningu otrzymywali bezpłatne detektory tlenku węgla.

Zakup detektorów oraz przeprowadzenie happeningu możliwy był dzięki dofinansowaniu i wsparciu, jakie Stowarzyszenie ŻAREK otrzymało od Urzędu Miejskiego w Drawsku Pomorskim na realizację zadania publicznego Organizacja działań w zakresie ratownictwa i ochrony mieszkańców Miasta i Gminy Drawsko Pomorskie pod tytułem „Bezpieczni drawszczanie”.

W przeprowadzonej w Drawsku Pomorskim akcji rozdano łącznie 50 detektorów tlenku węgla, które w sposób bezpośredni przyczynią się do poprawy bezpieczeństwa mieszkańców Miasta i Gminy Drawsko Pomorskie.