Happening bezpieczeństwa nad wodą!

W dniu 29 sierpnia 2019 roku na plaży wiejskiej w Gudowie nad J. Lubie członkowie Stowarzyszenia Żarek wspólnie z funkcjonariuszami Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Drawsku Pomorskim i Komendy Powiatowej Policji w Drawsku Pomorskim oraz ratownikami WOPR zorganizowali happening bezpieczeństwa, którego motywem przewodnim był bezpieczny wypoczynek nad wodą.

W ramach realizacji zadania dofinansowanego przez Gminę Drawsko Pomorskie zorganizowano prelekcję w zakresie zasad bezpieczeństwa, udzielania pierwszej pomocy ofiarom utonięć oraz podejmowania działań ratowniczych w stosunku do osób tonących.

Podczas happeningu na rzecz mieszkańców miasta i gminy Drawsko Pomorskie oraz wypoczywających tutaj turystów przekazano szereg akcesoriów bezpośrednio wpływających na poprawę ich bezpieczeństwa nad wodą. Były to breloki ratownicze oraz zestawy odblaskowe, które zostały bezpłatnie przekazane na rzecz wypoczywających na plaży osób.